Піца... Тісто,
запечене з різноманітним начинням, - і більше нічого. Немає в ній, здавалося б,
нічого особливого - а мільйони людей у всьому світі обожнюють піцу, мільйони
ресторанів у всьому світі готують її, краще або гірше, а італійські чиновники
від кулінарії ведуть невпинну боротьбу за якість цієї страви. Подолавши мовні
бар'єри і культурні відмінності, піца сьогодні стала першим дійсно всесвітньо
поширеним продуктом харчування.
В Індії в
неї люблять додавати маринований імбир, фарш з баранини і соєвий сир. У Японії обожнюють піцу з
вугрями і кальмарами, в Пакистані - з гострим каррі. Костаріканці віддають
перевагу піці з кокосами, а бразильці із зеленим горошком.
Гурманам піцу подають з кульбабками, устрицями,
річковими раками і ікрою.
Існує піца, використовувана як десерт, - просочена
джемом, з яблуками, посипана пудрою. Дієтологи радять хоч би один раз в тиждень
вживати піцу на обід або вечерю, адже вона містить третину денної норми білків,
вітаміни та інші корисні речовини.
Не випадково
Італія має намір добиватися від ЮНЕСКО проголошення національної страви
«надбанням людства», як Венецію і римський Колізей. А 25 жовтня вважається
міжнародним професійним святом піццайолі (так називають в Італії людей, що
готують це блюдо).
|